Släpvagnsregler

Hur tung vagn får jag dra ?

Använd denna länk för att enkelt räkna ut detta.

 

Hastighet
80 km/tim:För släpvagn utrustad med broms, likaså obromsad släpvagn vars totalvikt (eller tjänstevikt om släpvagnen inte är lastad) inte överstiger hälften av dragbilens tjänstevikt, dock högst 750 kg. En släpvagn med högre totalvikt än 750 kg ska vara utrustad med bromsar.
Högsta släpvagnsvikt för obromsad släpvagn finns angivet på bilens registre-
ringsbevis. Denna vikt är angiven av biltillverkaren och är därför inte jämförbar
mellan bilar.

I alla andra fall än ovanstående gäller 40 km/tim för obromsade släpvagnar.

Däckval
Vid färd på halt väglag eller när det är risk för halt väglag ska däcken på släpvagnen vara dubbade om dragbilen har dubbade däck. Kravet gäller för dragbil med totalvikt av högst 3 500 kg. Bil med dubbfria vinterdäck får dra släpvagnen som antingen har dubbade eller odubbade vinterdäck.

Typ av körkort
Med B-körkort får du alltid dra en lätt släpvagn vars totalvikt är högst 750 kg.
Du får även köra släpvagnen vars totalvikt är över 750 kg, men då får inte släpvagnens totalvikt vara högre än dragbilens tjänstevikt, eller att släpvagnens och dragbilens sammanlagda totalvikt inte är högre än 3 500 kg. I andra fall när släpvagnen är tyngre 750 kg och släpvagnen och dragbilens sammanlagda totalvikt är högre än 3 500 kg krävs BE-körkort.

Vid färd
Kom ihåg att rätt lastning och surrning medför en säkrare körning med din
släpvagn.
Om du kör omkring med en väldigt bred släpvagn med kåpa eller bred och hög last ska du för din egen och andras skull montera husvagnsspeglar för att ha överblick över vad som händer bakom dig i trafiken. Om du kör med bred släpvagn så var uppmärksam på att det  högra hjulet på vagnen inte hamnar utanför asfaltskanten.